AstraZenecan käyttö tilapäisesti keskeytetty

Keiturin Soten viime perjantaisessa tiedotteessa kerrotaan, että Lääkealan turvallisuus-ja kehittämiskeskus Fimean mukaan Suomessa on ilmoitettu kaksi aivolaskimotukosta 4– 10 päivää AstraZenecan koronarokotteen saamisen jälkeen. Molemmilla sairastuneilla henkilöillä on verisuonitukokseen liittyviä lääketieteellisiä riskitekijöitä ja potilaiden tutkimukset ovat yhä kesken.

Varovaisuusperiaatteen mukaisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on päättänyt keskeyttää AstraZenecan rokotteen antamisen Suomessa, kunnes tapauksista on lisää tietoa ja mahdollisen syy-seuraussuhteen olemassaoloa voidaan arvioida. Keskeytys astui voimaan välittömästi. Rokotukset AstraZenecan rokotteella jatkuvat aikaisintaan maanantaina 29. maaliskuuta.

Keiturin Soten toimitusjohtaja Jari Kolkkinen ei vielä osaa sanoa, miten AstraZenecan koronavirusrokotteen kanssa tullaan jatkossa toimimaan.

– 25. maaliskuuta on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin rokotuskoordinaatioryhmän kokous, jossa voi tulla tietoa asiasta.

THL kertoo selvitystyön tuloksista heti, kun uutta tietoa saadaan. Rokotukset muilla koronarokotteilla jatkuvat normaalisti.

Oireita
tarkkailtava

Havaitut poikkeukselliset oireet ovat erittäin harvinaisia. Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, liittyvätkö havaitut hyytymishäiriöt rokotukseen.

AstraZenecan koronarokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita, jotka voivat alkaa vasta yli kolmen vuorokauden päästä rokottamisesta. Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos saa voimakkaan, selvästi jatkuvasti pahenevan päänsäryn tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla.

– AstraZenecan koronavirusrokotteesta on tullut yksittäisiä kysymyksiä, mutta mitään vakavia haittailmoituksia ei meille ole tullut. Aikojen suhteen ei tullut ongelmia, koska rokotteen saatavuus on ollut Virrat – Ruovesi alueelle heikko, Kolkkinen toteaa.