Emmi-terapia ilahduttaa naapureitakin

Virtolaisten Sanna ja Aki Kankaan suomenpystykorvanpentu Pykälän Erän Emmi valittiin 15. joulukuuta 2018 Helsingin koiramessujen Voittaja Puppy Show:ssa kolmanneksi kauneimmaksi koiraksi.

– Helsingin Voittaja 2018 -näyttelyssä oli kaikkiaan 7 000 koiraa, joista Voittaja Puppy-kisaan osallistui noin 900, rotujakin oli esillä kymmenittäin. Lähdimme matkaan seikkailumielellä ja ilman odotuksia. Emmi kuitenkin valittiin täysin yllättäen rotunsa parhaaksi, vaikka se löikin kehässä ihan ranttaliksi. Se ei pitänyt ollenkaan uudesta näyttelypannasta, vaan pyrki siitä eroon, Sanna Kangas nauraa.

Emmi valittiin myös ryhmänsä parhaaksi ja pääsi siten finaaliin, missä se tuli kolmanneksi.

Kangas kertoo käyneensä jo syksyllä Ideaparkissa koiranäyttelyssä Emmin kanssa hakemassa kokemusta ja katselemassa meininkiä. Siellä koiraneiti valittiin myös rotunsa parhaaksi.  Maaliskuussa Kankaat matkaavat Siilinjärvelle Suomen pystykorvajärjestön päänäyttelyyn.

Emmi on Kankaan perheen ensimmäinen koira. Se muutti Virroille Parkanosta viime syksynä. Sanna Kangas tiedostaa rotuvalinnan myös isänmaallisena tekona, onhan suomenpystykorva Suomen kansalliskoira. Rotu alkaa nykyisin olla melko harvinainen. Se on myös yksi terveimpiä koirarotuja ja sellaisena se Kennelliiton mukaan halutaan jälkipolville säilyttää.

Emmi on tyypillinen rotunsa edustaja; tarkkaavainen, vilkas ja leikkisä. Se on myös erittäin sosiaalinen, mutta siltä löytyy myös aimo annos jääräpäisyyttä.

Suomenpystykorva on herkkä luonne, jota ei saa kasvattaa kovalla otteella, vaan hellyydellä ja lempeydellä ja päättäväisyydellä – ja isolla herkkuvarastolla.

– On ihana seurata, miten valppaana ja uteliaana se on aina lenkillä käydessämme. Se myös haluaa tutustua kaikkiin ihmisiin ja myös toisiin koiriin. Se on melkoinen sähikäinen, sen yleisin lempinimi onkin Säkkärä.

Pystykorvan maine kovana haukkujana on Kankaan mielestä liioittelua. Emmi ei yleensä hauku huvikseen, vaan haukkuun on aina jokin syy, kuten vieras ääni tai tielläliikkuja.

Se pitää myös huolen, että Kankaan perhe saa liikuntaa, sillä pitkä lenkki kuuluu jokapäiväiseen ohjelmaan. Usein myös naapurit haluavat viedä Emmiä lenkille, mistä Sanna Kangas on kiitollinen arjen kiireen keskellä.

– Eräs naapuri totesikin, että lyhyetkin lenkit koiran kanssa ovat parasta Emmi-terapiaa.