Juusen tarina Elämä lapselle -konsertissa

Jäähdyspohjassa asuvien Piia-Riikka Valkeisen ja Niko Jokisen toinen poika, Juuse, syntyi heti joulun jälkeen vuonna 2017. Kotona pikkuveikkaa odotteli malttamattomana kolmivuotias Joona.

– Odottelimme potilashotelli Perheonnessa kotiin pääsyä mutta kahden vuorokauden ikäisenä Juuse lopetti syömisen, eikä ensimmäistä vauvakakkaa ollut vielä tullut. Hänen vatsansa oli turvoksissa ja pian hän alkoi myös oksentaa, Piia-Riikka muistelee reilun puolentoista vuoden takaisia tunnelmia.

Juuse joutui siirtymään oireiden vuoksi vastasyntyneiden teho- ja tarkkailu osastolle. Sinne joutuminen oli pelottavaa, perheellä oli kova huoli siitä, mikä Juusella oli hätänä ja selviääkö poika.

Osastolla Juusen vatsa saatiin toimimaan ja hetken näytti, että selvittiin säikähdyksellä.

– Pian kuitenkin oltiin uudelleen samassa tilanteessa ja vatsa ei taaskaan toiminut. Juuselle tehtiin erilaisia tutkimuksia ja suolesta otettiin koepaloja. Pääsimme kotiin odottamaan tuloksia. Parin viikon kuluttua löydöksistä tuli vastaus ja varmistui, että Juuse sairastaa harvinaista Hirschsprungin tautia.

Hirschsprungin taudissa osasta suolistoa puuttuu hermosolut, joten suoleen ei synny liikettä ja se aiheuttaa tukoksen. Tauti on harvinainen, siihen sairastuu noin yksi 5 000 lapsesta.

Lue lisää Suomenselän Sanomista 5.9.