Liikenneasemasta yksi Virtain vetovoimatekijä

Tavoitteena on saada Virroille Suomen hienoin liikenneasema, joka toimisi valtakunnallisesti merkittävänä maamerkkinä.

Marttisen saaren ensimmäinen kehittämissuunnitelma kartalle on juuri laitettu kuntalaisten nähtäville. Alue on tarkoitus toteuttaa vaiheittain pidemmällä aikavälillä ja se vaatii työtä sekä lausuntoja myös viranomaistahoilta ennen kuin varsinaiseen kaavoitukseen siirrytään.

Muutama kärkihanke, joita lähdettäisiin ensimmäisenä viemään eteenpäin, on noussut esiin, taustoittaa maankäyttö- ja kehittämispäällikkö Ilmari Mattila. Näistä isoin on purjelaivan muotoon hahmoteltu puurakenteinen liikenneasema.

Marttisen ohitse ajaa vuosittain 4 365 ajoneuvoa päivittäin ja Pohjanmaan suuntaan noin 2 000.

– On laskettu, että vuositasolla liikenneasema nostaisi Perinnekylän ja Marttisen kävijämäärän nykyisestä 30 000 kävijästä 300 000:een. Myös Alavuden suuntaan menevän risteyksen kautta kulkevaa liikennettä on ajateltu osittain ohjata Marttisen suuntaan.

Vielä ennen kaavoitusta on tehtävä tarvittavia selvityksiä alueesta ja sen kehittämisen vaikutuksista.

– Sikäli asia etenee hiljalleen, mutta tämän vuoden aikana voitaisiin saada jo kaavaa päätöksentekoon, Virtain kaupunginjohtaja JuhaViitasaari arvelee.

Sen jälkeenkin on toki matkaa vielä toteutukseen ja avoimia kysymyksiä esimerkiksi siitä, mitä toimijoita saarelle tulee, löydetäänkö esimerkiksi sijoittajia ja yrityksiä nuorisokeskuksen oheen.

Virtain kaupunginhallituksen maanantaisessa kokouksessa päätettiin laittaa kehittämissuunnitelmat tässä vaiheessa nähtäville. Sähköinen kyselylomake helpottaa kuntalaisten kommentointia. Myös kirjallisesti voi suunnitelmista antaa kaupungille palautetta helmikuun loppuun mennessä.

– Itse näen, että tämä olisi sijoittajiakin kiinnostava kokonaisuus ja erityisesti tiettyihin kohteisiin on luonteva saada ulkopuolista rahoitusta. Näinhän toimitaan esimerkiksi Ähtärin matkailumäellä. Kumppaneita ei ole vielä aktiivisesti etsitty, mutta kaikille kiinnostuneille linjat ovat auki, tähdentää Viitasaari.

Lisää aiheesta 16.1. ilmestyvässä lehdessä.