Uupunut yrittäjä tekee töitä itsensä kustannuksella

Luennoitsija Tommy Hellsten tietää, mistä puhuu, sillä kasvoi yrittäjäperheessä ja perusti oman yrityksensä 1990-luvun alussa.

Virtain Yrittäjät järjesti viime tiistaina yhteistyössä Virtain kaupungin kanssa luentoillan, jonka tähtenä kuultiin Tommy Hellsteniä. Hänet tunnetaan puhujana, kirjailijana, kouluttajana, terapeuttina ja teologina. Luennon aiheena oli yrittäjän jaksaminen.

Hellsten kertoi kasvaneensa yrittäjäperheessä, jolloin hän näki yrittäjyyden kielteisimmät puolet omissa vanhemmissaan. Hellsten muisteli päättäneensä, ettei ala yrittäjäksi koskaan, mutta perusti kuitenkin vuonna 1991 ensimmäisen yrityksensä.

– Yritykseni ydintuote on ihminen tavattavissa -konsepti, jossa on nelivuotinen mentorikoulutusohjelma. Siinä koulutetaan ihmisiä kohtaamaan ihmisiä. Tapa, jolla valmiuksia synnytetään, on se, että ihminen kohtaa ensin oman itsensä. Samalla opitaan olemaan läsnä. Kun yhteys omaan itseen on syntynyt ja on kyky olla läsnä hetkessä, fokusoidaan siihen, miten voi kohdata toisen ihmisen. Tuote, mitä myymme, on tietoisuus.

Se, että ihminen on paikalla, ei tarkoita, että hän on läsnä. Hellsten kertoi, että kasvoi paikassa, joka ei koskaan muodostunut kodiksi.

– Syy siihen oli se, että vanhemmillani ei ollut kykyä olla läsnä, vaikka he olivat paikalla. Talosta, jossa asuimme tuli paikka, jossa ei voinut olla lapsi. Lapsi ei voi olla lapsi, jos ei ole ketään, kelle olla lapsi. Kasvoin tilanteessa, jossa vanhempien voimavarat olivat kiinni yrittämisessä ja omassa pahoinvoinnissa. He eivät nähneet lasta. Minun tehtäväkseni perheessäni tuli nähdä, mitä vanhempani tarvitsevat ja miten heitä voisi auttaa.

Lue lisää Suomenselän Sanomista 14.3.