Pimeä aika ja sen tuomat rajoitukset ovat taas täällä. Alennetuilla nopeusrajoituksilla pyritään lisäämään liikenneturvallisuutta. Pirkanmaalla pääasiallinen vaihtopäivä on 28. lokakuuta ja merkit vaihdetaan 29. lokakuuta mennessä. Muuttuneet rajoitukset tulevat voimaan heti, kun nopeusrajoitusmerkit on vaihdettu. Koko maassa voi siirtyä talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin jo perjantaista 25. lokakuuta alkaen.
Moottoriteillä korkein sallittu nopeus talvikaudella on 100 km/h ja valtaosalla muita maanteitä 80 km/h. Moottoriteiden ohella sellaisilla tieosuuksilla, joilla ajosuunnat on erotettu toisistaan keskikaiteella, voi talvikauden nopeusrajoitus olla 100 km/h. Lisäksi sään, kelin ja liikennemäärän mukaan vaihtuvien nopeusrajoitusten jaksoilla voidaan hyvissä olosuhteissa näyttää 100 km/h nopeusrajoitusta.
Kantatiellä 58 Kangasalan päässä kesäajan 80 km/h nopeusrajoitus alennetaan talveksi 70 km:iin/h noin neljän kilometrin osuudella. Jaksolla on jalankulku- ja pyöräilyväylä.
Muutoksena edellisvuosiin valtatiellä 9 Orivedeltä Jyväskylän suuntaan ohituskaistaosuuksien väliset osuudet lasketaan nopeuteen 80 km/h. Muutoksella yhtenäistetään koko Pirkanmaan alueen ohituskaistajaksojen nopeusrajoituskäytännöt.
Turvallisempaa ajoa vuoden pimeimpään – ja vaarallisempaan aikaan
Alennetuilla nopeusrajoituksilla pienennetään sekä hirvieläinten että pimeyden ja liukkaiden kelien aiheuttamaa kohonnutta onnettomuusriskiä. Myös mahdollisten onnettomuuksien seuraukset ovat alemmilla nopeuksilla lievemmät. Ajonopeus tulee aina sovittaa vallitseviin olosuhteisiin.
Syksyn pimeydessä autolla ajaessa saa olla muutenkin erityisen valppaana. Vain nopea vilahdus valkoisista jaloista tien reunalla saattavat varoittaa hirvestä. Hirven ruskea väri auttaa hirveä piiloutumaan tehokkaasti puiden lomaan. Myös sääolosuhteet, kuten sade tai matalalta paistava aurinko saattavat vaikeuttaa hirven havaitsemista.
Hirvet liikkuvat eniten loka-marraskuussa.
Liikenneturva/Ari Ahtiainen
Hirvi-, peura- ja kauriskolareita sattuu eniten, kun auringonlaskusta on kulunut yksi tunti. Lähes kaksi kolmasosaa hirvieläinonnettomuuksista ajetaankin hämärässä tai pimeässä. Hirvet liikkuvat eniten rykimän, eli hirvien kiiman aikana loka-marraskuussa.
Ajonopeuden lasku antaa lisäaikaa reagoida äkillisiin tilanteisiin ja lieventää myös vammoja mahdollisen törmäyksen sattuessa. Myös tarpeeksi pitkän turvavälin pitäminen vähentää riskejä.
Pitkien valojen väläyttäminen herättää vastaantulevan huomion ja nostaa vireystilaa. Jarruvaloja vilkuttamalla pystyy varoittamaan myös takana kulkevia autoilijoita. Hätävilkkuakin voi käyttää, jos esimerkiksi joutuu hirven takia pysäyttämään auton tai hiljentämään selkeästi.
On hyvä muistaa, että Pirkanmaalla on vahva valkohäntäpeurakanta. Valkohäntäpeurat vaihtavat ravintopaikkaa useita kertoja päivässä ja liikehdintä on vilkasta erityisesti työmatkaliikenteen aikaan aamu- ja iltahämärässä. Tämä näkyy myös onnettomuustilastoissa. Loka-marraskuussa tapahtuu keskimäärin kolmannes koko vuoden valkohäntäpeuraonnettomuuksista.
Muista näkyä!
Syksyn ja talven olosuhteiden huomiointi kuuluu kaikille liikkujille. Pimeässä ja hämärässä toisten kulkijoiden havaitseminen on vaikeaa. Myös märän tienpinnan aiheuttama häikäisy heikentää muiden tielläliikkujien havaittavuutta. Heijastimia käyttämällä teet itsestäsi näkyvän. Pyöräilijöiden tulee muistaa myös tieliikennelain edellyttämät kirkas etuvalo ja punainen takavalo.
Talvirenkaiden vaihdon yhteydessä on hyvä hetki tarkistaa oman ajoneuvon valojen säädöt ja huolehtia, että myös takavalot palavat hämärän ja pimeän aikaan. Syksyn sateissa puhtaat ja toimivat valot sekä sisäpuoleltakin puhdistettu tuulilasi auttavat näkemään ja näkymään.