Oletko tavannut epäitsekästä ja pyyteetöntä ihmistä, joka auttaa ja toimii toisen hyväksi pyytämättä siitä palkkiota tai huomiota? Haluaisitko olla sellainen ihminen? Sellaisia ihmisiä tarvittaisiin näinä kylmäkiskoisina aikoina, jolloin oma minä on nostettu kaiken mitaksi ja kysytään, mitä yhteiskunta voisi tehdä minun hyväkseni eikä kysytä, mitä minä voisin tehdä yhteiskunnan hyväksi.
Toista voi auttaa monella tavalla eikä suinkaan vähäisin ole se, että kohtaa toisen kuulevin korvin. Jokaisella on taakkansa kannettavanaan, eikä taakkaa voi tietenkään toisen kannettavaksi siirtääkään. Kun huomaa, että samanlaisia taakkoja on muillakin, voi käydä niin, että henkinen kuorma vähenee, vaikka kuorma sinänsä olisikin raskas.
Nykyään keskustellaan paljon rahasta ja säästöistä. Miltei kaikesta ollaan leikkaamassa ja samassa rytäkässä muun muassa avustusjärjestöjen tukia vähennetään. Kaikella on tietenkin hintansa eikä ilmaisia palveluita tai tuotteita ole olemassakaan. Voisiko puutteen korvata epäitsekkyydellä ja auttamisen halulla?
Olen kohdannut elämässäni muutaman ihmisen, josta voi hyvällä syyllä käyttää sanaa epäitsekäs. Tällaisen ihmisen seurassa on kokenut olevansa huomioitu ja turvassa. Molemminpuolinen luottamus on sinetöinyt ystävyyden, jota ei voi rahalla ostaa. Arkipäivä voi sisältää paljon tätä henkistä voimaa, jota sivistyssana altruismi tarkoittaa.
Tuula Jokinen