Näin se tapahtui.
Ison talon isäntä otti 1878 naapuritalon pojan Kaapon torpparikseen. Tämä ei oikein saanut torppaa menestymään ja niinpä hän 1882 myi torpan eli vuokraoikeuden Anttoolle ja palasi itse muonamieheksi.
Anttoo sai yhdeksän lasta, joista kuusi poikaa selvisi aikuiseksi asti. Vuonna 1919 torppa myytiin toiseksi nuorimmalle pojalle Nikolaille, joka otti vastatakseen torpan velat.
Kun oli tullut mahdolliseksi ostaa torppa itsenäiseksi tilaksi, ison talon isäntä myi torpan 1920 Nikolaille, joka osti sen pankkilainojen turvin. Vuonna 1923 Nikolai lähti Kanadaan torpparahoja tienaamaan. Muutamassa vuodessa torppa oli kokonaan oma. Nikolai jäi Kanadaan.
Koti-ikävä varmaankin jo vaivasi Nikolaita, kun hän kirjoitti ehkä eniten siteeratun runonsa Nimikkopuut. Se alkaa näin: Kun äitini niitti ensikertaa pienen kotini pihamaita, hän koivun ja pihlajan taimet heitti ja keskelle yhden raidan.
Yhden nimikoksi otti itselleen yhden isälle ja pojallensa. Niitä hellien hoiteli suojellen myös tulevaisille lapsillensa. Vaikka lapsia karttui tusinaa puoli heille nimikkopuita riitti. Pihlajan latvassa leivonen lauloi kaunista kesää, kiitti.
Nyt näistä puista ei ole enää jäljellä kuin muistot. Kaksi kaatui rakennusten päälle, muutama turvallisesti muualle, viimeiset vaarallisiksi muodostuneet kaadettiin.
Mutta eivät nimikkopuut tähän loppuneet. Nikolai oli ennen Kanadaan lähtöään ehtinyt perustaa perheen: vei Sanelman vihille ja saivat Johanna-tyttären. Tyttöselle äiti istutti koivun, ehkä itselleenkin.
Nikolai haikailee Suomeen paluusta lopettaen runon näin: Saanko astua jalkaani milloinkaan lapsuustanhuille kaivatuille? Saanko kuulla huminaa nimikkopuiden, jotka muistot on kalleimmat mulle?
Ei Kanadasta niin vain Suomessa pistäydytä: parhaaseen työaikaan ei pääse ja muulloin ei välttämättä ollut rahaa kalliisiin laivamatkoihin. Aina väliin oli työttömyyttä ja kilpailu töistä oli kovaa. Myös muualta oli muuttanut siirtolaisia: muista pohjoismaista, Italiasta, Kiinasta.
Monta kertaa Nikolai oli tulossa, mutta ei sitten kuitenkaan onnistunut tulemaan. Kun oli tarkoitus jäädä kesällä eläkkeelle ja ainakin tulla käväisemään, niin sattui onnettomuus: putosi rakennustelineiltä ja kuoli. Muistokirjoituksia oli monissa lehdissä. Tässä lehdessä maaliskuussa 1960 olleessa muistokirjoituksessa julkaistiin Nimikkopuut-runo kokonaisuudessaan.
Sanelma ja Johanna muuttivat pois torpasta. Johanna-koivu kasvoi komeaksi, kunnes sekin oli vaarassa kaatua rakennuksen päälle. Niinpä kahden moottorisahan voimin puu kaadettiin ja polttopuuta siitä saatiin pitkäksi aikaa.
Ja sitten tapahtui ihme! Kannosta versoi taimi. Annoimme sen kasvaa ja niin siitä kasvoi ylväs, komearyhtinen neito. Annoimme sille nimeksi Hannele Johannan tyttären mukaan. Ja niin kuin edellisessä kolumnissa kerroin, että torpan pihassa kasvaa Hannelen lapsenlapselle Martille mänty. Näin tarinat jatkuvat, mitä kaikkea puut voisivatkaan kertoa!
Tapio Eronen
kesävirtolainen,
myös syksyisin ja keväisin