Ensi sunnuntaina vanhan testamentin tekstissä on pätkä Ruutin tarinasta. Raamatussa on vain kaksi kirjaa, jotka on nimetty kirjan naispuolisen päähenkilön mukaan. Toinen oli Israelin kansaan kuuluva Ester, mutta Ruut oli moabilainen nainen. Ruutin kirjassa on vain neljä lukua, mutta se on silti tärkeä osa Israelin kansan historiaa.
Noomi ja Elimelek olivat lähteneet Betlehemistä nälänhätää pakoon ja asettuneet perheineen Moabiin asumaan. Pojat ottivat kumpikin vaimon Moabista. Ruut oli toinen näistä maahanmuuttajapoikien puolisoista.
Onni ei ollut myötä. Isä Elimelek kuoli, ja 10 vuotta myöhemmin molemmat pojat. Noomi jäi leskeksi ja lapsettomaksi. Lastenlapsiakaan ei ollut siunaantunut. Jäi vain kaksi miniää, leskiä hekin. Noomi päätti palata kotiin Betlehemiin. Miniöitään hän kehotti jäämään Moabiin ja etsimään uudet puolisot.
Kauan itkettyään Orpa totteli. Mutta Ruut sanoi anopilleen sanat, jotka saivat hänet hiljaiseksi. ”Minne sinä menet, sinne menen minäkin. Sinun kansasi on minun kansani ja sinun Jumalasi on minun Jumalani”.
Ruutin päättäväisyys herätti minussa paljon kysymyksiä. Miten hyvä anoppi Noomi olikaan, kun miniät eivät olisi halunneet hänestä luopua. Ei vaikka puolisoita ei enää ollut. Ja miten toisenlaista oli ollut elää israelilaisten perheessä, jossa rukoiltiin yhtä ainoaa elävää Jumalaa? Ruut oli tässä perheessä saanut kokea jotain sellaista, mitä ei lapsuuden kodissa ja uskonnon harjoittamisessa ollut. Se jokin oli niin tärkeää, ettei Ruut halunnut siitä luopua.
Ruut ymmärsi myös, että Noomi oli nyt tässä maailmassa ihan yksin. Hän rakasti anoppiaan niin paljon, ettei suostunut jättämään tätä pärjäämän yksin. Hän pisti peliin koko elämänsä tämän lähimmäisensä puolesta. Tästä kriisistä, leskeydestä ja tyhjän päälle joutumisesta selvitään yhdessä.
Noomi ajatteli hänkin miniöidensä parasta. Ajatteli ettei hänellä, vanhalla naisella ole enää mitään väliä, mutta nuo nuoret ansaitsevat vielä toisen mahdollisuuden. Kun Ruut vakuutti pysyvänsä hänen vierellään, Noomi sai tuntea itsensä tärkeäksi ja rakastetuksi. Se oli odottamaton suuri lähimmäisenrakkauden osoitus. Noomi myös otti tämän avun vastaan, eikä enää jankuttanut asiasta Ruutille. He alkoivat valmistella matkaa ja lähtivät kohti Betlehemiä.
”Kaiken minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.” Viime kädessä lähimmäisyys on sitä, että ei hylkää ihmistä hädässä. Sinä olet sen arvoinen, että sinua pitää auttaa. Noomin ja Ruutin kohdalla lähimmäisyyttä leimasi myös läheisyys ihmissuhteena. Mutta miltä mahtaa tuntua lähimmäisen hyvä teko silloin, kun tekijä on täysin tuntematon? Tai henkilö, joka ei kuulu ystäväpiiriin? Yllättävää ja odottamatonta. Hämmentävää ja ansaitsematonta.
Entä miltä tuntuu auttaa tuntematonta. Tai ihmistä josta ei varsinaisesti pidä? Tuntuuko, että haluaisi kävellä ohi ja ajatella, että joku muu sitten auttaa.
Siinä on kysymys ihmisarvosta: Kuka oletkin, olet ihminen ja ansaitset tulla autetuksi. Jeesus antoi tähän hyvän ohjenuoran: Kaiken minkä olette tehneet yhdelle näistä vähimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle. Vaikka joku on täysin tuntematon, Jeesus tuntee hänet ja hän on Jeesukselle tärkeä.
Tuntemattoman apu voi erityisesti tuntua Jumalan lähettämältä avulta. Se on odottamaton vastaus rukoukseen, jota ei edes uskonut kenenkään kuulevan.
Seija Laaksonen
Virtain seurakunta