Riikka Tallila
Suomenselän Sanomissa on puhuttu pitkään digilehdestä. Tulevaisuutta ajatellen digimahdollisuus otetaan nyt paperilehden rinnalle ja se avataan ensi viikon torstaina 3. lokakuuta. Lukijoiden on mahdollisuus tutustua uuteen digilehteen sekä näköislehteen viikon ajan maksutta.
Toimitusjohtaja Sari Vainionpää kertoo, että viimeinen sysäys digilehteen lähtemisessä oli Postin jakelutoiminnan yllätyksellisyys.
Posti ilmoitti toukokuussa, että osoitteettomien lehtien jakelu loppuu vuoden vaihteen 2024 jälkeen.
– Se tarkoittaa esimerkiksi Sanomien kohdalla laajalevikkisten lehtien jakelun päättymistä. Siihen ollaan miettimässä ratkaisua. Vaihtoehtoina on pohdittu muun muassa osoitteiston ostamista, telinejakelua Virtain kauppoihin ja Suomenselän Sanomien toimistoon, selvittää taloushallinnosta vastaava Merja Ylinen.
Paperi on edelleen ykköstuote
Sari Vainionpää toteaa, että vaikka digiin nyt lähdetään, on paperi tuotteena edelleen ensisijainen.
– Digilehti on Sanomien printtilehden tarjoama lisäpalvelu. Suomenselän Sanomissa tiedostetaan, että monelle asiakkaalle paperi on edelleen tärkeä ja mahdollisesti jopa ainoa kanava paikallisiin asioihin. Printtilehden tekemistä jatketaan entiseen malliin.
Maksumuurin taakse tulevat paikalliset jutut ovat jatkossa luettavissa aikaisemmin kuin näköislehdessä, joka avautuu julkaisua edeltävänä iltana kello 18.00. Eli näköislehden tunnuksilla pääsee lukemaan myös digiuutisia.
– Digilehden hyvä puoli on se, että se on luettavissa missä ja milloin vain, kiteyttää Ylinen.
Digi mahdollistaa myös vaihtuvat mainokset, joita klikkaamalla pääsee yrityksen verkkokauppaan tai sivustolle.
Näköislehden tilaajamäärien toivotaan paikallislehdessä lähtevän nousuun. Ja aina on mahdollisuus tilata molemmat, paperilehti sekä rinnalle digiuutiset.
Valokuvia saadaan digiin enemmän
Toimituksessa digiuudistus tarkoittaa hyvää ennakointia ja juttujen rytmittämistä muun paperilehtityön ohella. Vuoropuhelu lukijoiden kanssa on senkin vuoksi tärkeää, sillä juttuja voidaan ajastaa tietylle päivälle.
– Digilehti tuo myös mahdollisuuden julkaista enemmän valokuvia, joita ei printtilehteen mahtuisi. Maksumuurin taakse on tarkoitus laittaa uutiset, joihin toimittajat ovat tehneet journalistista sisältöä. Silloin tällöin saattaa jokin haastattelu olla kaikkien luettavissa, joten sivustolla kannattaa käydä säännöllisesti, vinkataan toimituksesta.
Lukijoiden valokuvat ja runot, kolumnit sekä mielipidekirjoitukset elävät omien linkkien alla yhden klikkauksen takana.
Hakupaneelin kautta puolestaan voi myös hakea vanhempia juttua, ja kalenteriin voi syöttää ajankohdan etsinnän helpottamiseksi.
– Digiuutisten juttuarkisto kasvaa sitä mukaa, kun viikot etenevät ja lehtiä ilmestyy. Näköislehtiin puolestaan pääsee tutustumaan useamman vuoden ajalta.
Digiloikkaa Sanomissa on toteutettu keväästä lähtien ja kesän ajan sivustoa on rakennettu Anygraaf Oy:n toimesta.
– Tietenkin ajatuksena on tavoittaa myös yhä nuorempia lukijoita. Toivottavasti jokainen löytää itselleen sopivan tavan lukea paikallislehteä, Vainionpää pohtii.