Riikka Tallila
Virtain Urheilijoiden yleisurheilukauden päätöstilaisuus järjestettiin Virtain yhtenäiskoululla 8. marraskuuta.
Yleisurheilujaoston puheenjohtaja Tanja Sihvonen alusti tapahtumaa kertomalla, mitä urheilusta puhutaan tällä hetkellä valtakunnallisesti.
– Lasten liikkumattomuus on suuri murhe, samoin lajivalikoiman kaventuminen sekä aikainen erikoistuminen johonkin tiettyyn lajiin, kertoi Sihvonen, ja kehotti kaikkia vanhempia ja isovanhempia ja valmentajia lukemaan kymmenottelija Jarkko Finnin kolumnin lasten urheilemisesta.
Sihvosen mukaan sellaista sanaa, kun lasten erikoistuminen, ei pitäisi alle 15-vuotiaiden urheilussa käyttää.
– Liian aikainen keskittyminen vain yhden liikuntamuodon tai lajin harrastamiseen vaikuttaa motivaatioon ja henkiseen jaksamiseen. Eri ominaisuudet kehittyvät parhaiten monipuolisen liikunnan myötä. Ei voi ajatella, että 8-vuotias lapsi pelkästään juoksisi.
Lasten tulee harrastaa eri lajeja
Lajiopin lisäksi nuorten valmentajatutkinnon suorittaneet Tanja Sihvonen ja Aino-Kaisa Sihvonen ovat päässeet keskustelemaan muiden seurojen valmentajien kanssa.
– Siellä oli mahtava tilaisuus kertoa, miten Virroilla toimitaan. Silloin, kun on jääkiekkotreenit, ei ole yleisurheiluharjoituksia ja ne ovat vielä eri päivänä kuin futsal-treenit. Mahdollistamme yhdessä muiden toimijoiden kanssa sen, että lapset pääsevät tekemään kaikkea. Esimerkiksi Espoossa ei näin ole, salivuoro voi olla kello 20 illalla, ota tai jätä. Samaan aikaan voi olla jalkapalloharjoitukset viereisessä hallissa, joten lapsen on valittava mitä lajia harrastaa, vertasi Sihvonen.
Hän toi esiin myös sen, että yleisurheilussa ei lasten tarvitse harjoitella yksittäisiä lajeja läpi koko vuoden. Pääasia on se, että lapsi liikkuu ja eri ominaisuudet kehittyvät.
– Lajiharjoitteluun voi panostaa lähempänä kesää ja toki kesän urheilukouluissa painopiste on sitten lajiharjoittelussa. Lasten tulee päästä tekemään aivan kaikkea, myös kisoissa.
4–7-vuotiaiden seurakisalaisten joukkoa.
Virtain Urheilijoissa on tehty kauaskantoisia päätöksiä, jotka madaltavat ulkopaikkakuntalaistenkin osallistumiskynnystä yleisurheilukilpailuihin.
– Virroilla kilpailemiseen ei ole ulkopaikkakuntaisillekaan laitettu lajikohtaisia maksuja, jotta harrastaminen olisi mahdollisimman edullista perheille ja lapset osallistuisivat mahdollisimman moneen lajiin. Tätä myös Urheiluliitto on lähtenyt ajamaan ja toivotaan, että muutkin seurat lähtisivät toteuttamaan lapsilähtöistä kilpailujen järjestämistä. Keskiössä tulisi olla lapsen liikunnan monipuolisuuden ylläpitäminen.
VirtU 5. sijalla Sisulisäpisteissä
Päätöstilaisuudessa palkittiin lapsia, jotka ovat osallistuneet menestyksekkäästi eri kilpailuihin kesän aikana. Hämeen seudun yleisurheiluseurojen vertailussa VirtU on tänä vuonna Sisulisäpisteissä viidennellä sijalla. Pitkäjänteisen työn ja perheiden toimintaan sitoutumisen ansiosta sijoitus on parantunut vuoden 2020 19. sijasta huimasti ylöspäin.
– Tällaista menestystä ei ole ollut vuosikausiin, mutta se ei ole yhden kesän tulos vaan pitkäjänteistä työtä, totesi Sihvonen.
Vuoden Urheilijana palkittiin Helena Leveelahti ja Sisulisänuorena Sanni Peltonen. Tunnustuspalkintoja saivat monipuolisesti kesän aikana eri lajeja harrastaneet sekä pm-kisoissa menestyneet lapset ja nuoret sekä ahkerat ja tunnolliset urheilukoululaiset.
Virtain yleisurheilujaoston puheenjohtajalla on tulevaisuuden suurena haaveena, että urheilukouluja voitaisiin järjestää samaan tapaan kuin tähänkin asti.
– Se vaatii kuitenkin hirmuisen sitoutumisen ohjaajilta. He joutuvat aikatauluttamaan oman kesänsä täysin urheilukoulujen ja kisojen mukaan.
Viikkokisoissa käyneet 9–17-vuotiaat.
Päätöstilaisuuden päätteeksi jaettiin kukkakimput ohjaajille ja valmentajille, joita ilman yksikään urheilukoulu ei olisi toteutunut.