Erilaiset sähköongelmat yllättävät monet jouluvalmistelujen keskellä. Sähkölaitteiden yhtäaikainen käyttö voi laukaista sulakkeita, viimevuotinen valosarja ei toimi tai sähköt katkeavat yllättäen koko kodista. Kaikkia sähkövikoja ei ole viisasta yrittää korjata itse, vaan on turvallisempaa kääntyä ammattilaisen puoleen.
Sähkötekniikkaan erikoistuneen, Keskuskauppakamarin hyväksymän tavarantarkastajan Jukka Itkosen mukaan sähköongelmat tulevat usein esiin silloin, kun sähkön käyttö on suurimmillaan, kuten joulun pyhinä.
– Etenkin aattona sähköä käytetään poikkeuksellisen paljon. Kinkku on uunissa, perunat porisevat hellalla, sauna lämmitetään hyvissä ajoin ja tietysti sähkölämmityskin vie oman osuutensa kulutuksesta. On hyvä muistaa, että keittiöiden pistorasiat voivat olla kaikki parin sulakkeen takana, jolloin sulake palaa jo muutaman suuritehoisen laitteen ollessa yhtä aikaa päällä, Itkonen sanoo.
Hänen mukaansa ongelmilta vältytään ajoittamalla suuritehoisten laitteiden käyttö eri ajankohtiin.
Sähkön säästäminen onnistuu joulunakin pienillä muutoksilla. Itkonen kehottaa esimerkiksi paistamaan joulukinkun yöajan sähköä hyödyntäen: se on yleisen energiansäästön kannalta fiksua ja on hinnaltaan myös edullisempaa. Myös vaihtamalla vanhat hehkulamppua käyttävät valosarjat uudempiin LED-valosarjoihin saa säästöä. LED-lamput ovat lisäksi paloturvallisempi vaihtoehto, sillä ne eivät kuumene hehkulampun tapaan.
– LED-valosarjat ovat hyvin pienitehoisia. Tavanomaisen 3,6 watin valosarjan sähkönkulutus maksaa puolessa vuodessa alle kahden euron.
Viisas turvautuu asiantuntijan apuun
Sähköasennuksia kannattaa päivittää uusien käyttötarpeiden mukaan. Joulunaikaan tyypillisiä tarpeita ovat lisäpistorasiat ja johdotukset valosarjoille.
Valosarjat kannattaa huomioida jo rakentamisvaiheessa sijoittamalla pistorasioita sinne, missä valosarjoja tullaan käyttämään. Rasiat voidaan suunnitella hämäräkytkimen ohjaamiksi, jolloin valosarjat ovat päällä vain pimeän aikaan, Itkonen sanoo.
Itkosen mukaan valosarjoja laitellessa voi käydä joskus niin, että valosarja ei syty tai syttyy, mutta jää vilkkumaan. Syy voi tällöin olla valosarjan vioittumisessa tai muuntajien ja valosarjojen yhteensovittamisessa; kesävarastoinnin jälkeen oikeat laitteet eivät löydäkään toisiaan. Tämän ongelman välttää niputtamalla laitteet yhteen tai merkitsemällä ne selvästi.
Vioittuneita valosarjoja ei pidä yrittää korjata vaan toimittaa ne sähkölaitteiden kierrätyspisteeseen.
Valosarjoja kytkettäessä pärjätään harvoin ilman jatkojohtoja. Kannattaakin aina tarkastaa jatkojohdon kunto ennen käyttöä ja huolehtia ettei pistorasia tai pistotulppa joudu rasitukseen. Maan pinnalle tai puihin viriteltyjä jatkojohtoja tulisi välttää. Samoin jatkojohtojen tulee ulkona aina olla ulkokäyttöön tarkoitettuja.
– Varsinaiset sähkötyöt on aina syytä jättää ammattilaiselle. Siinä on kyse paitsi henkilöturvallisuudesta myös paloturvallisuudesta. Joskus sähkötöiden asianmukaisuutta joudutaan selvittelemään myös tavarantarkastajan avulla, kertoo Keskuskauppakamarin tavarantarkastajalautakunnan sihteeri, lakimies Raisa Harju.